Ανεργία… ενας «Νέος Κόσμος»

Πως θα ήταν άραγε η κοινωνίας μας  με 55%, 60% ή 65% ανεργία; … Δεν ξέρω πώς θα το αντεχαν οικονομικά αυτό τα κρατη κι εσεις οι πολίτες , αλλά ακόμα κι αν θα μπορούσατε να το αντέξετε οικονομικά σε μερικές περιοχές της πατρίδας μας, υπάρχει ακόμα το ερώτημα του  τι κάνουν οι άνθρωποι στο συνολο τους με τον εαυτό τους;

workersrights

«το να έχουν ένα σκοπό στη ζωή» είναι, νομίζω, ένα σημαντικό κομμάτι της σταθερότητας μιας κοινωνίας.  Δυστυχώς δεν το συμμερίζονται οι σημερινοί πολιτικοί και κρατούντες την εξουσία οικονομικοί παράγοντες! Αν χαθεί αυτός «ο σκοπός για ζωή των πολιτών» τότε θα καταρευσει εντελώς η κοινωνία και θ αρχίσουν οι διοικούντες να σκέφτονται την με κάθε τρόπο συρίκνωση της ώστε να επιβιώσουν μόνο ορισμένοι για περισσότερο χρόνο.

Ολα τα ανεπτυγμένα κράτη της γης θα δουν τα ποσοστά απώλειας θέσεων εργασίας να φτανουν έως και 60%  μέσα στα επόμενα 15-20 χρόνια. Σε  μια πρόσφατη μελέτη το Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μιλά για περίπου 50% !

«Καμία κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη», αναφέρει ο Economist, συμφωνόνττας μαζί μου, να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις.

Για να είμαι πιο σαφής, η μηχανοποίηση / ρομποτική   πάντα μας κόστισε θέσεις εργασίας. Αλλά  επίσης, δημιουργησε και θέσεις εργασίας. Ετσι κρατήθηκε για πολλά χρόνια μια ισορροπία.  Σήμερα  δυστυχὠς συμβαίνει το αντίθετο και με χειρότερα αποτελέσματα για τους εργαζόμενους.  Το 2030, μόλις σε λίγα χρόνια, οι μεσαίου τύπου, βαθμού και μισθού θέσεις εργασίας θα είναι σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένες με τάση προς εξαφάνιση.

Μέχρι στιγμής, τα οφέλη από την μηχανοποίηση έχουν πάει και πάνε μόνο για τους υπερ-πλούσιους, δηλ. το «κορυφαίο», νοσηρό για μένα,  1% .  Αυτό το νοσηρό 1% λοιπόν  έρχεται σήμερα με την τεχνολογική επανάσταση και οριζει να εξαφανιστεί  όλη η μεσαία τάξη. Ετσι οι εναπομείναντες- της κατώτερης τάξης κι όσοι επιβιώσουν απο την μεσαία- οχι μόνο θα είναι σε θέση να εκτελουν τα καθήκοντά τους πιο φθηνά από ό, τι οι της μεσαίας τάξης άνθρωποι , αλλά  θα είναι και παρα πολύ πιο αποτελεσματικοί.

Αν δεν ειναι  θα γίνουν κι αυτοί αναλλώσιμοι !

Πολύ δύσκολα θ ανατραπεί μια τέτοια κατάσταση ειδικά με τους πολιτικούς που υπάρχουν σήμερα.

Αγανακτισμένοι, συνδικάτα, αριστεροί,  κλπ είναι παραμύθια για να  κρατούν δέσμιο και κοιμισμένο τον κόσμο. Δεν μπορούν και δεν θέλουν να φέρουν αλλαγή.

Λογιστές, γιατροί, δικηγόροι, δάσκαλοι, γραφειοκράτες, και οικονομικοί αναλυτές Προσοχή! Οι θέσεις εργασίας σας δεν είναι ασφαλεις. Σύντομα οι υπολογιστές θα είναι σε θέση να αναλύουν και να συγκρίνουν τεράστιο όγκο των δεδομένων,  να προβαίνουν σε δημοσιονομικές αποφάσεις  να διδάσκουν, να κρίνουν και να δικάζουν, αλλά και να γνωματευουν ιατρικά . Δεν θα υπάρχει πιθανότητα για απάτη,  λάθος διάγνωση ή λάθος κρίση και η διαδικασία θα είναι πιο αποτελεσματική.

Μπορείτε να φανταστείτε τι θα κάνει κάτι τέτοιο με την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα;

Η Αυτοματοποίηση, η  μηχανοργάνωση, η ρομποτική, η «πρόοδος» όπως την λένε ορισμένοι δεν μπορεί να σταματήσει. Δεν μπορεί να ξαναμπεί το τζίνι που βγάλαμε πίσω στο μπουκάλι.. Νέα ξεκινήματα τεχνολογίας και άλλων επιχειρήσεων θα μπορούσαν να απορροφήσουν όσους εργαζόμενους έχουν εκτοπιστεί. Αλλά ο ρυθμός προσλήψεων είναι βέβαιο ότι θα κινηθεί πολύ αργά και μ αυτον τον ρυθμό δεν θα μπορέσει  να αποφευχθεί μια μεγάλη κοινωνική καταστροφή.

Tο πρόβλημα  θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. λαμβάνοντας υπ υπόψιν ότι δεν υπάρχουν αρκετοί ειδικευμένοι εργαζόμενοι για την πλήρωση των θέσεων που  θα είναι  διαθέσιμες !

Η μοναδκή επανάσταση που μπορεί να γίνει  και να πετύχει είναι η πολιτική ανατροπή των διάφορων  κέντρων εξουσίας από νέους αμόλυντους, ιδεολόγους πολιτικούς. Κάθε άλλο είδος  είναι καταδικασμένο ν αποτύχει.

Σε ένα πρόσφατο σεμινάριο μου ειχα μιλήσει για τον επαναδιοργάνωση του εκπαιδευτικου συστήματος στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης μαθημάτων, εκπαιδ. σεμιναρίων  κλπ που θα είναι σίγουρο ότι θα  δόσουν-καλιεργήσουν τις δεξιότητες και γνώσεις, που χρειάζονται οι νέες, άγνωστες,  θέσεις εργασίας, στους πολίτες αλλα και θα τους προετοιμάσει ταχύτατα για τις αλλαγές που θα γίνουν στο πολιτκό-οικονομικό-κοινωνικό σκηνικό! Ενα εκπαιδευτικό σύστημα πραγματικό και όχι προπαγανδιστικό όργανο των όποιων κομμάτων.

Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει πραγματικά τα επόμενα χρόνια. Όπως κάθε σημαντική αλλαγή στην κοινωνία, είναι πιθανό να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι.

Εμείς όμως πρέπει να ετοιμάσουμε το κράτος μας και τους πολίτες συνανθρώπους μας το καλύτερο δυνατον για να αντιμετωπίσουν την νέα κατάσταση. Τα 2/3 των συμπολιτών μας θα είναι άνεργοι αλλά ενεργοί πολίτες ωστε να συνδράμουν όσους εργάζονται! Ετσι όλοι οι πολίτες θα αποκτήσουν εναν «Νέο Σκοπό» στην κοινή πια μοίρα και  ζωή τους. Ετσι θα υπάρξει η «Νέα διαρκής Σταθερότητα»στην Ελλάδα.

Μην ξεχνάτε ότι πολλά χρόνια τώρα απολαμβάνουμε μία «μακροζωία» ή οποία έχει αρ΄χισει και γίνεται ενοχλητική στους κρατούντες την εξουσία. Εμείς όμως θέλουμε και πρέπει να την κρατήσουμε και να συνεχίσουμε να την απολαμβάνουμε !

Δυστυχως οι σημερινοί πολιτικοί μας δεν ειναι ικανοί να κάνουν μια τέτοια προετοιμασία και αλλαγή στην εργατική, οικονομική και πολιτική σκηνή γι αυτό και πρέπει να τους αλλάξουν οι πολίτες και μάλιστα πολύ γρήγορα αν θέλουν την επιβίωση τους στο μέλλον !

 

Σχολιάστε